Phalaborwa

Het luxe vakantiehuis ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, in de provincie Limpopo, aan de rand van het plaatsje Phalaborwa (City of two summers). Het middelgrote stadje, in het district Mopani, grenst langs de lengte van het Kruger National Park in de provincie Limpopo. Het Laagveld, ook bekend als vallei van de olifanten, heeft de hoogste wintertemperatuur in Zuid-Afrika. De regenval is laag en de gemiddelde temperaturen in de wintermaanden (juli-september) bereiken 11 tot 25 graden Celsius. Tijdens de zomermaanden (januari-maart) varieert de gemiddelde temperatuur tussen de 20 tot 34 graden Celsius met af en toe zware regenval.


Oorspronkelijk een mijnstadje (en nog steeds de thuisbasis van de Palabora Mining Company), heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld tot een toeristische attractie. De mijn is een door de mens gedolven open gat van bijna 2000 meter breed, en vanuit de lucht duidelijk zichtbaar. Toerisme en natuur spelen een dominante rol in het leven van deze stad. Het is de enige stad in Zuid-Afrika dat grenst aan het Kruger National Park, de Mozambiquaanse grens ligt op slechts twee uur rijden. De Hans Merensky Golf Estate ligt aan de rand van de stad. De stad heeft een twee-dagelijkse luchtverbinding met Johannesburg, en is ook goed bereikbaar over de uitstekend aangelegde wegen.

   
De nabij Tzaneen en Hoedspruit gelegen attracties, Blyde River Canyon, de Rondavels, God\'s Window en Bourke Luck\'s Potholes, zijn tijdens een dagtrip per auto te bezichtigen.
De naam \"Ba-Phalaborwa\" is destijds gegeven door de Sotho-stammen die hiernaartoe verhuisden vanuit het zuiden. Het betekent letterlijk: Beter dan het zuiden! De Sotho-stammen delfden en smolten koper en ijzererts en dat gaat zover terug als 400 jaar na Christus. In de buurt van de Phalaborwa-ingang naar het Kruger Park, is een gereconstrueerde Ba-Phalaborwa heuveldorp met hutten, graanopslagplaatsen,en een ijzersmeltplaats.


Namakgale en Lulekani zijn twee zogenoemde townships, waar de Pedi- en Tsonga-volken wonen, en landelijke gebieden zoals Mashishimale, Makushane en Ga-Maseke.